top of page

תקנון לקול הקורא: 'דמוקרטיה מחוץ לקופסה'

של מרכז המחקר היישומי של הסיכונים לדמוקרטיה שבאונ' תל אביב

האתגר

נקודת המוצא של המרכז למחקר יישומי של הסיכונים לדמוקרטיה שבאונ' תל אביב היא כי המערכות והתהליכים הדמוקרטיים בכלל ובישראל בפרט נמצאים תחת מתקפה מתמדת על-ידי כוחות שונים שמנסים לנצל או לערער אותם וזאת באמצעות לימוד נקודות התורפה שלהן וניצולן לרעה.
ההגנה על הדמוקרטיה היא משימה מתמדת ואנו קוראים לכם לקחת חלק בהליך החשיבה ומציאת פתרונות חדשים (מחוץ לקופסה) שביכולתם להבטיח את חיזוקה של הדמוקרטיה הישראלית להציף בפנינו את האתגרים שעומדים לדמוקרטיה ולמצוא דרכים לנטרל אותם.

 

ההבנה שביסוד פעולתנו היא כי הכלים הקיימים, ובעיקרם המבנה החוקתי הפורמלי, שאומץ על ידי כמעט כל מדינות העולם, לא מצליח לספק הגנה ראויה על הדמוקרטיה. כך במיוחד המצב בחברות בהן רבים איבדו את האמון שלהם במוסדות המדינה – המוסדות הפוליטיים או המוסדות המקצועיים והמשפטיים. כך, גם המבנים החוקתיים שנועדו להגן על ההליך הדמוקרטי (כמו מגילת זכויות אדם קשיחה המגובה בביקורת שיפוטית) אינם חסינים ממניפולציות של כוחות מתחרים בדרכים ישירות ועקיפות, והאמון בהם נמצא בנסיגה.

 

על כן אנו מבקשים לחשוב על פתרונות שאינם קשורים דווקא בכינונה של חוקה או בחיזוקו או החלשתו של בית המשפט. אנחנו רוצים להתמקד בשורש הבעיה ומבקשים מכם להציע רעיונות ומחקר: מה הם הגורמים שהביאו למשבר האמון העמוק בין קהילות ובינן לבין מוסדות הדמוקרטיה, שהם אלה שעומדים בבסיס המשבר הדמוקרטי בישראל? כיצד ניתן להתגבר עליהם?

מטרת הקול הקורא
הקול הקורא של המרכז למחקר יישומי של הסיכונים לדמוקרטיה שבאונ' תל אביב נועד לעודד ולהוקיר מחקרים מקוריים וחשיבה חדשנית בתחום כשלי הדמוקרטיה בישראל, במטרה להעמיק את הידע בנושא ולהציע דרכים חדשניות להתמודדות עם המשבר הדמוקרטי הנוכחי. 
התחרות פתוחה בפני חוקרים ממוסדות אקדמיים, ארגוני חברה אזרחית, וגורמים בעלי זיקה למחקר פוליטי וחברתי, שהם בגירים מעל גיל 18 או ארגוני חברה אזרחית הפועלים על פי חוק העמותות וברשותם אישור ניהול תקין בתוקף.​

קריטריונים להשתתפות
זכאות

  • יחידים/ות בני 18 ומעלה שמקום מגורם בישראל ולומדים או חוקרים במוסד אקדמי מוכר ע"י המל"ג.

  • ארגוני חברה אזרחית הרשומים כעמותה פעילה על פי חוק העמותות התש"ם (1980) וברשותם אישור ניהול תקין בתוקף.


עדיפות תינתן לצוות מולטי דיסציפלינרי המשלב עבודה משותפת של גוף אקדמיה יחד עם חברה אזרחית, על ההגשות לעסוק בסוגיות הנוגעות לכשלי הדמוקרטיה הישראלית, לרבות זיהוי בעיות, הצעות לפתרונות, ודיון בדרכים לחיזוק מערכות הדמוקרטיה. על ההצעות להציג את שאלת המחקר, את שיטת המחקר ואת התוצרים הצפויים שלו.
 

לוחות זמנים

יום אחרון להגשת הצעות והרעיונות 19.12.2024 בשעה 16:00.

דצמבר: בחינת ההצעות המשתתפות על ידי צוות עמיתי המרכז ומתן תשובות למשתתפים.     

ינואר: הצגת 3 ההצעות המבטיחות יוצגו בכנס דמוקרטיה מחוץ לקופסא שיתקיים באונ' תל אביב ביום 27.1.2025

ינואר-אפריל: מחשבה משותפת על המחקר    

מאי-יוני: הצגת תוצרי ביניים במסגרת יום עיון שיתקיים באונ' תל אביב
 

הגשה

ההגשה תתבצע באופן מקוון דרך האתר הייעודי שכתובתו carrd.sites.tau.ac.il תוך צירוף המסמכים הבאים:

  • תקציר הרעיון או המחקר (3-5 עמודים)

  • קורות חיים ופרטי התקשרות של המגישים/ות, במקרה של עמותה הסבר על פעילותה ואישור ניהול תקין בתוקף לצד דוח כספי מבוקר לשנת 2023.

  • תקציב למחקר ככל שנדרש

 

אישור קבלה: עם קבלת ההגשה יישלח אישור בדוא"ל לכתובת שהוזנה בעת ההרשמה.

שיפוט והערכה
ועדת שיפוט: ועדה מקצועית תוקם במיוחד לתחרות זו, ותכלול אנשי אקדמיה, נציגי חברה אזרחית ויו"ר הועדה פרופ' איל בנבנישתי.
הזכייה הינה אישית ואינה ניתנת להעברה.
המרכז רשאי לשנות את תנאיי התחרות ו/או לסיים את התחרות בכל עת, אף ללא מתן פרס. במידה ולא תמצא הצעה מתאימה או כזו שעונה על דרישות הקול הקורא, לא יינתן הפרס ויוצג קול קורא חדש בהתאמות הנדרשות ועל פי שיקול דעתו הבלעדי של המרכז

הקריטריונים לשיפוט ההצעות

  • מקוריות וחדשנות - עד כמה המחקר מביא זווית חדשה למשבר הדמוקרטי הישראלי

  • ישימות ואימפקט - הקשר המחקר למציאות החברתית והפוליטית בישראל

  • איכות אקדמית - רמת הניתוח, המתודולוגיה והשימוש במקורות מחקריים.

הפרס
המרכז למחקר יישומי של הסיכונים לדמוקרטיה יעניק פרס כספי בסך 30,000 ₪, הפרס כולל כל עלות נוספת במידה וישנה, כמו מע"מ לעוסק או עוסק מורשה או עלויות מס אחרות.

הפרס יינתן בשתי פעימות, חלקו הראשון  (50%) במסגרת הכנס 'דמוקרטיה מחוץ לקופסא' (ינואר 2025), וחלקו השני יינתן בכפוף לדוח ביניים מצד הצוות הזוכה בחלוף 6 חודשים מיום קבלת ההצעה.

 

פרסום והכרה: הרעיון הזוכה יפורסם בפלטפורמות אוניברסיטאיות ובקובץ אקדמי שיופץ לקהילה המדעית והציבורית, הרעיון הזוכה יוצג בכנס שעתיד להתקיים בחודש ינואר 2025 באונ' תל אביב.

עניינים נוספים

  • זכויות יוצרים: כל חומר מחקרי שיוגש יישאר בבעלות המחבר/ת, אולם לאוניברסיטה יישמרו זכויות לפרסום העבודה במסגרת אירועים ופרסומים רשמיים.

  • אחריות: המשתתפים אחראים להקפדה על כללי אתיקה במחקר, לרבות שמירה על פרטיות מושאי המחקר וציון מקורות אמינים ומדויקים.

  • חברי סגל אוניברסיטת תל אביב אשר אינם יכולים לקבל פרס מתוקף תפקידם, יוכלו לקבל את הפרס כמענק מחקר.
     

יצירת קשר לשאלות והבהרות

 edrihulata@tauex.tau.ac.il

בהצלחה לכל המשתתפים, ויישר כוח על תרומתכם לקידום השיח והפתרונות למשבר הדמוקרטי בישראל

bottom of page